
Ayurvedisk og Sattvisk kosthold
Ayurveda anser en god fordøyelse som det aller viktigste for å opprettholde god helse.
Vi er ikke hva vi spiser, men hva vi fordøyer.
Et optimalt Ayurvedisk kosthold er individuelt tilpasset med formål å gjenopprette din medfødte og optimale balanse.
Det er likevel fullt mulig å leve etter mer generelle ernæringsråd, dersom du er frisk og vil opprettholde god helse.
Et slikt kosthold består av såkalte «Sattviske» matvarer, og har særlig gunstig effekt på immunforsvaret.
Har du vært syk og vil gi kroppen litt ekstra hjelp for å komme seg igjen er et Sattvisk kosthold sterkt anbefalt.
"A Sattvic diet promotes health, harmony and happiness!"
Ayurvedisk kosthold er i hovedsak vegetarisk, men ikke like strengt som et yogisk kosthold.
Animalske produkter som egg, kjøtt og fisk kan anbefales i spesielle tilfeller og i begrenset mengde.
Hovedprinsippene ved et Sattvisk kosthold:
Rene, vegetariske råvarer - lokale og i sesong
Varm mat, gjerne kokt eller dampet (lett varmebehandlet - ikke svidd)
Varm drikke, gjerne rent vann eller urte-te
Frisk frukt er sattvisk og rik på prana, men bør ikke spises sammen med annen mat
Unngå særlig å kombinere melk/meieriprodukter og frukt
Unngå også å kombinere melk/meieriprodukter og kjøtt/fisk
Noen Sattviske matvarer:
Frukt, de fleste grønnsaker, fullkorn, bønner og linser
Økologisk (helst upasturisert) melk og milde meieriprodukter
De fleste urter og krydder, særlig ingefær og gurkemeie
Basmatiris og mungbønner
Mandler, kjerner og nøtter (bløtlagt, eller lett ristet)
Sesam-, solsikke- og olivenolje
Naturlig søtt som honning og dadler
Ghee (klarnet smør)